Ανιχνεύτηκε σαλμονέλα σε δείγματα νερού του περιφερειακού δικτύου και της δεξαμενής Ριζομύλου και Στεφανοβικείου

Συνεχίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων

ανιχνεύτηκε-σαλμονέλα-σε-δείγματα-νε-1080466

Συνέντευξη τύπου σχετικά με την ποιότητα των νερών στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου παραχώρησε ο Δημήτρης Κουρέτας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τις 24 Μαϊου έως σήμερα 3 Ιουνίου 2024, έχουν προσέλθει στις υγειονομικές δομές 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων τα δύο έχουν πάρει εξιτήριο.

Παράλληλα ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου.

Στις 31 Μαϊου του 2024, το τμήμα υγειονομικού ελέγχου και περιβαλλοντικής υγιεινής της Π.Ε Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβησαν στις περιοχές του Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, για τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.

Σήμερα 3 Ιουνίου έχουν ήδη ληφθεί μερικά νέα δείγματα, ενώ θα ληφθούν κι άλλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δύο δείγματα του περιφερειακού δικτύου και της δεξαμενής. Συγκεκριμένα, πέρα από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύτηκε επιπλέον σαλμονέλα. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που ελήφθη από ασθενή, στο Κ.Υ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕ.ΔΥ Θεσσαλίας, είναι θετικό στη σαλμονέλα. Εξι δείγματα των κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Γ.Ν. Βόλου, είναι επίσης θετικά στη σαλμονέλα και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών για οροτυποποίηση.

Ο ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥ) και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται μόνο για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας στις 3/6/24 για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις οφειλές σε εργολήπτες της περιφέρειας
Επόμενο άρθροΟ Αλέξης Χαρίτσης στον Βόλο