Τονίστηκε στην εκδήλωση για την αέρια ρύπανση που διοργάνωσε η Συμμαχία για τον Βόλο

Δυσοίωνα ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα για την αέρια ρύπανση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη “Συμμαχία για τον Βόλο”, καθώς ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των επικεφαλής της ομάδας GreenYourAir ανέφερε ότι το 2023 στον Βόλο καταγράφηκαν υπερβάσεις στα μικροσωματίδια τις 196 ημέρες του χρόνου, δηλαδή πάνω από τις μισές ημέρες του 2023 η αέρια ρύπανση ήταν στα… κόκκινα.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, στον Βόλο είχαμε 54% του χρόνου υπερβάσεις πάνω του ορίου που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ επιτρέπει τέσσερις υπερβάσεις ετησίως κι εμείς είχαμε 49 φορές περισσότερο, δηλαδή είχαμε υπερβάσεις τις 196 ημέρες του χρόνου.

“Δυστυχώς δεν βλέπουμε η κατάσταση να βελτιώνεται. Σε σχέση με το 2022 έχουμε κάποια επιβάρυνση. Βλέπουμε μια μεγαλύτερη συμμετοχή της βιομηχανίας στην ολική ρύπανση της πόλης”, τόνισε ο κ. Σαχαρίδης και σημείωσε ότι οι πηγές της ρύπανσης είναι κλασσικές όπως η μετακίνηση, η θέρμανση, η εστίαση, οι βιομηχανικές μονάδες.

“Το πρόβλημα παραμένει, βούληση χρειάζεται για να το λύσουμε”, τόνισε.

Υποστήριξε ότι πάνω από τις μισές ημέρες του χρόνου ο Βόλος βρίσκεται πάνω από το όριο του ΠΟΥ. “Μιλάμε για μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη στην πόλη. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, όλοι το συζητάμε εδώ και χρόνια, πρέπει να ενεργήσουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση”, σημείωσε και συμπλήρωσε σχετικά με την συμμετοχή της βιομηχανίας στη ρύπανση, που το 2023 είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, ότι ένας παράγοντας ίσως είναι οι λιγότεροι έλεγχοι που γίνανε μέσα στο 2023 κι αυτό να έφερε μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από την ερευνητική ομάδα GreenYourAir και αφορούν στον Δήμο, σε βιομηχανίες, στο ΚΤΕΛ για δράσεις και μέτρα που μπορούν να λάβουν ώστε να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην μείωση της αέριας ρύπανσης ο κ. Σαχαρίδης σχολίασε ότι κανένας φορέας δεν τον προσκάλεσε για να συζητήσουν το θέμα.

“Δεν με προσκάλεσε κανένας φορέας, αλλά υπάρχουν σημαντικά στελέχη σε όλους αυτούς τους οργανισμούς που είμαι σίγουρος ότι μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις, που θα αποφασίσουν. Από εκεί και πέρα κάποιες από τις προτάσεις βλέπουμε να έχουν υλοποιηθεί. Βλέπουμε μία σημαντική αύξηση στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς, το δίκτυο των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ έχει εκσυγχρονιστεί αρκετά και είναι ένα συν για τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, έχουν γίνει δράσεις σε βιομηχανικές μονάδες, δεν ξέρω όμως κατά πόσο συνεχίζουν να αξιοποιούνται, είναι θέμα έρευνας και ελέγχων, έχουν γίνει και ορισμένες σημαντικές δράσεις για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο του Βόλου, οι κυκλικοί κόμβοι, οι πεζοδρομήσεις, σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεν φτάνουν, πρέπει να γίνουν και άλλα”, υπογράμμισε ο κ. Σαχαρίδης.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των επικεφαλής της ερευνητής ομάδας GreenYourAir κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στο δίκτυο των μετρητών του ΠΘ τονίζοντας τον σημαντικό του ρόλο, καθώς υπάρχει η γνώση και η καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί και μπορεί να γίνει και ο εντοπισμός των πηγών της ρύπανσης.

Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι κάθε τρεις ημέρες συνεχόμενων υπερβάσεων στα μικροσωματίδια καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, παιδιών αλλά και ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

“Τα ΡΜ 2,5 είναι τα μικρά σωματίδια που “ταξιδεύουν” βαθιά στα πνευμόνια κι εκεί μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή, να πάει στο αίμα και στον υπόλοιπο οργανισμό”, εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο Βόλος, σημείωσε, κλείνεται από το μαγικό Πήλιο, όμως εμποδίζει τους ρύπους όταν έρχονται και εγκλωβίζονται στην περιοχή και δεν φεύγουν. Έχουμε την εμπειρία από το εξωτερικό με πολύ μεγάλη ρύπανση, όπως το Λονδίνο που μπόρεσαν και την αντιμετώπισαν με μέτρα.

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι η ρύπανση είναι ένα σύνθετο θέμα που αφορά πολεοδόμους, μηχανικούς και κατά βάση πολιτικούς. “Νομίζω ότι είναι η εποχή που και οι πολιτικοί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ρύπανση, γιατί τα τελευταία χρόνια κι εγώ έχω γίνει αντικείμενο επιθέσεων από τους πολιτικούς κάποιας παλαιότερης εποχής γιατί όταν αναδεικνύεται ένα πρόβλημα, είναι καλύτερα να μην υπάρχει για να μην το λύσουμε. Από τη στιγμή που υπάρχει δημιουργείται ένα πρόβλημα γι’ αυτούς που πρέπει να το λύσουν. Η δική μας δουλειά είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα. Η λύση ανήκει στους άλλους αλλά κι εκεί υπάρχει μία σύγχυση για το ποιος είναι υπεύθυνος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο”, είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ως τον σημαντικότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την αέρια ρύπανση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης επισημαίνοντας για την περιοχή μας ότι “Στον Βόλο έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Θα πρέπει όμως πρώτα να αναδείξουμε το πρόβλημα, να καταγραφεί, να προτείνουμε λύσεις, να τις εφαρμόσουμε και να επιτηρήσουμε το αποτέλεσμά τους. Θα πρέπει να γίνονται επιδημιολογικές μελέτες ώστε να συσχετιστούν τα αποτελέσματα της αέριας ρύπανσης με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα που θα ρέπει να τηρούνται”

Τέλος, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Νίκος Παπαπέτρος σημείωσε ότι το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο έχει ιδιαίτερη ένταση. “Ακριβώς γι’ αυτό και η παράταξή μας ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε επιστήμονες χωρίς διάκριση πολιτική και χωρίς στόχευση πολιτική και χωρίς διάθεση αντιπαλοτήτων ακριβώς για να τοποθετηθούν στο ζήτημα και να προτείνουν λύσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να περιοριστεί, γιατί μας αφορά όλους”, κατέληξε και τόνισε ότι η παράταξή του θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

ΠΗΓΗ: (MAGNESIANEWS Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου)

Προηγούμενο άρθροΘεώρηση των Δελτίων ΑμεΑ για το έτος 2024 από το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου
Επόμενο άρθροΤο Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων στον Αρχηγό ΓΕΑ